Dekra.png
Jesteś tutaj: Strona głównaSzpitalAktualnościLECZENIE ŻYWIENIOWE

LECZENIE ŻYWIENIOWE

Niedożywienie pacjentów to problem z którym coraz częściej spotykają się lekarze w polskich szpitalach. W największym procencie problem niedożywienia dotyczy pacjentów z chorobami jelit i nowotworami złośliwymi. Pojawia się również u osób w podeszłym wieku i pacjentów z chorobami układu oddechowego.

U 70% niedożywionych pacjentów w momencie przyjęcia do szpitala, stan ten znacznie się pogłębia w trakcie dalszej hospitalizacji.

W odpowiedzi na te problemy w Szpitalu Wojewódzkim im. dr. Ludwika Rydygiera w Suwałkach, odbywa się cykl szkoleń dla lekarzy i pielęgniarek.

„Podstawy żywienia klinicznego. Planowanie, kwalifikacja i rozpoznanie żywienia pozajelitowego” to temat szkolenia dla personelu szpitala w Suwałkach. Podczas spotkania omówiono między innymi ocenę stanu odżywienia, wskazania do leczenia żywieniowego czy parametry określające dietę.

Kolejne spotkanie z cyklu żywienia pozajelitowego odbędzie się pod koniec maja.

Niedożywienie pacjentów to problem z którym coraz częściej spotykają się lekarze w polskich szpitalach. W największym procencie problem niedożywienia dotyczy pacjentów z chorobami jelit i nowotworami złośliwymi. Pojawia się również u osób w podeszłym wieku i pacjentów z chorobami układu oddechowego.

U 70% niedożywionych pacjentów w momencie przyjęcia do szpitala, stan ten znacznie się pogłębia w trakcie dalszej hospitalizacji.

W odpowiedzi na te problemy w Szpitalu Wojewódzkim im. dr. Ludwika Rydygiera w Suwałkach, odbywa się cykl szkoleń dla lekarzy i pielęgniarek.

„Podstawy żywienia klinicznego. Planowanie, kwalifikacja i rozpoznanie żywienia pozajelitowego” to temat szkolenia dla personelu szpitala w Suwałkach. Podczas spotkania omówiono między innymi ocenę stanu odżywienia, wskazania do leczenia żywieniowego czy parametry określające dietę.

Kolejne spotkanie z cyklu żywienia pozajelitowego odbędzie się pod koniec maja.

Do góry