Drogie Pacjentki!

Szpital Wojewódzki im. dr Ludwika Rydygiera w Suwałkach jest realizatorem programu pilotażowego
„Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy”.
Program jest zgodny z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 9 sierpnia 2019 r.

Celem głównym pilotażu jest wdrożenie modelu żywienia zapewnianego kobietom w ciąży i w okresie
poporodowym hospitalizowanym na Oddziale Ginekologii, Patologii Ciąży i Położnictwa oraz
propagowanie zasad zdrowego odżywiania wśród pacjentek po zakończeniu hospitalizacji. Podjęte
działania mają na celu podniesienie jakości żywienia pacjentek, zwiększenie satysfakcji z
hospitalizacji, zwiększenie wiedzy na temat zasad zdrowego żywienia, a także wyrobienie dobrych
nawyków w zakresie żywienia.

Adresatkami programu pilotażowego są kobiety ciężarne i karmiące, które nie mają żadnych
dodatkowych zaleceń żywieniowych związanych np. z cukrzycą czy dietą indywidualną wynikającą
np. z nietolerancji czy przekonań.

Każdej pacjentce uczestniczącej w pilotażu, po podpisaniu oświadczenia wyrażającego zgodę na udział
w programie, przysługują posiłki przyrządzane specjalnie w ramach programu. Program zakłada
wprowadzenie pięciu posiłków na dobę. Trzy podstawowe, a do tego drugie śniadanie i podwieczorek.
Posiłki dostosowane są do aktualnych potrzeb wynikających z okresu ciąży lub laktacji.
Zachęcamy do zapoznania się z naszym menu.

Korzyści dla pacjentki:
• Podczas pobytu w naszym Szpitalu pacjentki mają możliwość skorzystania z konsultacji
dietetycznej – wystarczy zgłosić swe zainteresowanie położnej przy konsoli.
• Dodatkowo przez 2 miesiące od zakończenia hospitalizacji pacjentka może uzyskać poradę
dietetyczną droga mailową – każda pacjentka otrzymuje adres mailowy dietetyka podczas
pobytu w szpitalu.

Konsultacja dietetyczna podczas pobytu pacjentki w szpitalu obejmuje:
• przeprowadzenie wywiadu żywieniowego,
• omówienie i wyjaśnienie najważniejszych zasad dotyczących żywienia kobiet w ciąży i kobiet
karmiących.
Spotkania z dietetykiem odbywaja się w Oddziale Ginekologii, Patologii Ciąży i Położnictwa w każdy:
✔ poniedziałek w godzinach 9.30 -11.30,
✔ środę w godzinach 9.30 – 11.00,
✔ piątek w godzinach 9.30 – 11.00.

Dodatkowe informacje na temat prawidłowego żywienia kobiet w ciąży i kobiet karmiących dostępne
są na stronie internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej www.ncez.pl.
Zachęcamy także do skorzystania z bezpłatnych porad dietetycznych on-line pod adresem:
poradnia.ncez.pl

Informujemy również, że pacjentki w ramach programu pilotażowego mają możliwość zgłaszania
uwag pozytywnych oraz negatywnych dotyczących serwowanych posiłków bezpośrednio do dietetyka
oraz do personelu medycznego oddziału, jak również w sposób anonimowy poprzez wypełnienie
ankiety dostępnej u dietetyka.