Tytuł projektuŚcieżka zielonych szpitali
Nr projektuLTPL00265
Całkowity budżet projektu:159.635,70 EUR
Dofinansowanie EFRR

 

127 708,56 EUR
Budżet SzW w Suwałkach:44 730,00 EUR
w tym dofinansowanie EFRR35 784,00 EUR
Źródło dofinansowaniaProgram Współpracy Interreg VI-A Litwa – Polska na lata 2021 – 2027

Partnerzy projektu Szpital Wojewódzki im. dr. Ludwika Rydygiera w Suwałkach – Lider

Szpital Okręgu Olickiego im. S. Kudirki– Partner

Szpital w Mariampolu – Partner

Szpital Ogólny im. dr Witolda Ginela w Grajewie

Okres realizacji projektugrudzień 2024 – listopad 2025
Cel projektuProjekt ma na celu stymulowanie współpracy transgranicznej jednostek opieki zdrowotnej w celu zmniejszenia negatywnego wpływu ich działalności na środowisko naturalne, w szczególności poprzez zmniejszenie emisji bezpośrednich i pośrednich zanieczyszczeń na obszarze pogranicza polsko-litewskiego.

Podstawowe cele szczegółowe:

  •    zwiększenie świadomości i zaangażowanie personelu Szpitala w opracowywanie optymalnych rozwiązań prośrodowiskowych;
  •    wypracowanie modelowej ścieżki działań dla sektora ochrony zdrowia w regionie w zakresie minimalizacji wpływu na środowisko.
Zakres/rezultaty projektuGłówne działania/rezultaty projektu to:

  •    przeszkolenie personelu szpitali partnerskich w zakresie negatywnego wpływu działalności sektora ochrony zdrowia na środowisko i działań minimalizujących taki wpływ;
  •    opracowanie raportów diagnozy efektywności ekologicznej przez partnerskie szpitale;
  •    warsztaty on-line mające na celu wspólne przeanalizowanie problemów technicznych, organizacyjnych i ekonomicznych w zakresie w zakresie oddziaływania na środowisko oraz omówienie powstałych raportów z diagnozy efektywności ekologicznej
  •    opracowanie wytycznych, stanowiących modelową ścieżkę działań prośrodowiskowych w sektorze ochrony zdrowia.
Biuro projektu – kontakt (87) 562 95 32

 

Ta strona używa plików Cookie w celu zapewnienia najwyższej jakości usług. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie oraz akceptację Polityki Cookies.
Polityka Cookies   
AKCEPTUJĘ